Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nowoczesne metody badań mikrobiologicznych

Tytuł:
Nowoczesne metody badań mikrobiologicznych
Autorzy:
Salek, A.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
monitoring żywności
system HACCP
diagnostyka
HACCP system
diagnostics
monitoring of food production
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Z chwilą wejścia Polski do Unii Europejskiej obowiązywać będą przepisy unijne (rozporządzenia, dyrektywy) dotyczące bezpieczeństwa żywności, rozumianego jako bezpieczeństwo zdrowia konsumenta oraz ochrona jego interesów ekonomicznych. Kwestie te regulują postanowienia zgodne z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r. (178/2002) ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego (w tym powołanie Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności - European Food Safety Authority) oraz ustalające procedury w sprawach bezpieczeństwa żywności. Dlatego konieczne jest planowe i rozsądne "monitorowanie" (pod urzędowym nadzorem) całego łańcucha żywnościowego "od pola do talerza konsumenta". Monitoring żywności stosowany jest bowiem we wszystkich krajach Unii i taki sam wymóg będzie obowiązywał kraje nowo wstępujące.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies