Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Integracja HACCP i ISO: czy to jest możliwe?

Tytuł:
Integracja HACCP i ISO: czy to jest możliwe?
Autorzy:
Berdowski, F.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
wymagania ISO
wymagania HACCP
integracja HACCP
integracja ISO
integration of HACCP and ISO
ISO requirements
HACCP requirements
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zbliżająca się integracja Polski z Unią Europejską i wynikająca stąd konieczność ujednolicenia prawa polskiego z unijnym zaowocowały wprowadzeniem przepisów wymagających legitymowania się systemem HACCP przez producentów żywnościowych. Wymagania systemu HACCP wzbudziły wiele sprzeciwów wśród producentów, w większości wypadków nieuzasadnionych, ponieważ najczęściej krytykowane technologiczne aspekty HACCP nie są nowe w polskim prawodawstwie żywnościowym. W niniejszym artykule przedstawiono kwestie związane z możliwością integracji systemu HACCP z systemem ISO, o co często pytają przedsiębiorcy. Wprowadzenie systemu HACCP jest obecnie niezbędne, natomiast posiadanie ISO 9001 jest jedynie wskazane, a zatem nie ma przeszkód, aby oba systemy wdrażać łącznie lub ISO po wdrożeniu HACCP.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies