Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ chłodniczego przechowywania na frakcję lipidową wybranych tłuszczów do smarowania dostępnych na rynku krajowym

Tytuł:
Wpływ chłodniczego przechowywania na frakcję lipidową wybranych tłuszczów do smarowania dostępnych na rynku krajowym
Autorzy:
Jasińska, M.
Wąsik, K.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
technologia przechowalnicza
frakcja lipidowa
tłuszcze do smarowania
cold storage
lipids fraction
spreads
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena wpływu chłodniczego przechowywania na lipidy sześciu wybranych tłuszczów do smarowania dostępnych na rynku krajowym. Były to: Mlemix Zambrowski, Mixełko Łaciate, Pasłęcki mix Ekstra, Dobre Wielkopolskie, Ekstra Pomorskie Śmietankowe i Mix Ekstra Familijny. Próbki do badań pobierano w dniu zakupu oraz po 7, 14, 21 i 28 dniach przechowywania w temperaturze 5°Cš1°. W tłuszczach do smarowania oznaczono kwasowość tłuszczu oraz zawartość nadtlenków, a także wykonano ocenę organoleptyczną. Stwierdzono, że najlepszymi cechami organoleptycznymi przez cały okres trwania badań odznaczał się Mlemix Zambrowski i Mixełko Łaciate. Zmiany kwasowości lipidów w czasie przechowywania były niewielkie, znacznie poniżej normy. Przez cały okres trwania badań, największą zawartość nadtlenków stwierdzono w Mlemixie Zambrowskim i Mixełku Łaciatym.
The aim of work was to estimate the effects of the cold storage on lipids six of selected spreads, available on the local market, namely: Mlemix Zambrowski, Mixełko Łaciate, Pasłęcki mix Ekstra, Dobre Wielkopolskie, Ekstra Pomorskie Śmietankowe i Mix Ekstra Familijny. Samples were subjected to analyses at the day of purchase and after 7, 14, 21 and 28 days of storage at 5°C š1°. The analyses included estimation of the lipids acidity and peroxides content. Sensory evaluation was also carried out. The results of this study indicated the Mlemix Zambrowski and Mixełko Łaciate to be of the best organoleptic quality during the entire period of searches. The changes of the spreads in lipids acidity during cold storage were insignificant, much below the limits. The highest level of peroxides was noted for Mle-mix Zambrowski and Mixełko Łaciate throughout the experimental period.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies