Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przydatność technologiczna mleka koziego

Tytuł:
Przydatność technologiczna mleka koziego
Autorzy:
Szczepanik, A.
Libudzisz, Z.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
przydatność mleka koziego
parametry fizyczne mleka koziego
utilization of goat milk
physical parameters of goat milk
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wzrost zainteresowania mlekiem kozim spowodował, ze ilość pozyskiwanego surowca zaczęta mieć znaczenie ekonomiczne, jednakże przetwórstwo w profesjonalnych zakładach mleczarskich napotyka na wiele trudności. Okazało się, że wiedza w zakresie właściwości fizykochemicznych oraz wpływu specyficznych cech mleka koziego na procesy przetwórcze jest niewystarczająca. Przyczyniło się to do rozwoju badań zmierzających do dokładnego określenia przydatności technologicznych tego surowca. Artykuł omawia główne kierunki przetwórstwa mleka koziego, zwracając uwagę na potrzebę opracowania nowych produktów, np. napojów fermentowanych z użyciem bakterii probiotycznych.
Goat milk production in Poland is becaming on economical importance, but utilization into dairy product is only restricted to fluid milk and limited types of soft cheeses. The composition of goat milk and its nutritional value however pointed out that it should be used in a special way, for example in production of fermented milks with probiotic bacteria. The aim of this paper is to focus on properties and attributes of the milk and dairy products from goat milk and strategy in modern utilization of the milk.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies