Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Akredytacja laboratoriów badawczych żywności

Tytuł:
Akredytacja laboratoriów badawczych żywności
Autorzy:
Partyka, K.
Kołożyn-Krajewska, D.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
laboratoria badawcze żywności
ISO/IEC 17025
quality system
food labolatory
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W publikacji przedstawiono cechy nowej normy przeznaczonej dla laboratoriów ISO/IEC 17025. Norma ISO/IEC 17025do tyczy wszystkich laboratoriów badawczych. W celu spełnienia wymagań określonych w wymienionej normie laboratorium powinno i wprowadzić system jakości, dostosowany do warunków tego laboratorium i spełniający wszystkie kryteria akredytacji, a następnie opisać i system w księdze jakości laboratorium i związanych z nią procedurach systemu jakości i procedurach badawczych. Zaprezentowano także procedurę akredytacyjną i korzyści płynące z uzyskania przez laboratorium akredytacji.
Attributes of a new Standard ISO/IEC 17025 for laboratories are discussed in the paper. Standard ISO/IEC 17025 refers to all testing laboratories. To achieve standard demands laboratory should implement quality system according to laboratory conditions and accreditation criteria. Quality system should be then described in laboratory quality manual and system of testing procedures. Also benefits of receiving certificate of accreditation and the procedure of accreditation are presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies