Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Szczególne właściwości żywieniowe ryb

Tytuł:
Szczególne właściwości żywieniowe ryb
Autorzy:
Kołakowska, A.
Kołakowski, E.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
właściwości żywieniowe ryb
mięso ryb
particular nutritional properties
boneless fish
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mięso ryb ma wyjątkowe zalety żywieniowe, przy czym - obok wysokiej wartości odżywczej białek - na szczególne podkreślenie zasługuje obecność długołańcuchowych n-3 polienowych kwasów tluszczowych (LC n-3 P UFA), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (szczególnie D i A) oraz rzadko spotykanych mikroelementów (jod, selen, fluor i in.). Dobrym źródłem ww. cennych składników żywieniowych są łatwo dostępne i tanie gatunki ryb, takie jak śledź i szprot. Ze względu na korzystne oddziaływanie LC n-3 PUFA m.in. w chorobach serca, a także na rozwój i funkcjonowanie systemu nerwowego, w Polsce należałoby zwiększyć spożycie ryb.
Boneless fish has particular nutritional properties. This is due to the content of high quality protein, and especially to the presence of long chain n-3 polyene fatty acids (LC n-3 PUFA), vitamitK soluble in fats (vitamin D and A), and microelements rarely found in other foods (selenium, fluorine). Good source of these nutrition important compounds is easily available and cheap fish such as herring and sprat. Because of the advantageous effect of the LC n-i PUFA on heart complaint and function of nervous system consumption of fish in Poland should be increased.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies