Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Procesy membranowe w technologii żywności

Tytuł:
Procesy membranowe w technologii żywności
Autorzy:
Witrowa-Rajchert, D.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
procesy membranowe
technologia żywności
membrane processes
food technology
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Procesy membranowe są nadal rozwijającymi się technikami, znajdującymi coraz więcej zastosowań w przetwórstwie żywności. Do tradycyjnych metod membranowych można zaliczyć mikrofiltrację, ultrafiltrację i odwróconą osmozę, które coraz częściej zastępują konwencjonalne operacje w technologii żywności, np.: odparowanie, filtrację, wysalanie czy wytrącanie rozpuszczalnikami organicznymi.. Nowsze techniki membranowe, takie jak perwaporacja, elektrodializa w połączeniu z membranami bipolarnymi czy membrany gazowe oferują nowe możliwości, ale ciągle jeszcze są to metody rozwijające się, o niewielkim zastosowaniu przemysłowym.
Membrane processes are still evolving techniques, finding more and more applications in food processing. Microfiltration, filtration and reverse osmosis are traditional membrane methods and they more often replace conventional processes in food technology, for example, evaporation, filtration, salting out or precipitation by solvents. New possibilities are offered by newer techniques pervaporation, electrodialysis in connection with bipolar or gas membranes, which still have small industrial application.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies