Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biofumigation as an alternative method of crop protection

Zagrożenia zdrowotne związane z powszechnym stosowaniem pestycydów i nawozów sztucznych przyczyniły się do wzrostu zainteresowania alternatywnymi środkami ochrony roślin. Wśród nich coraz większe znaczenie zyskuje biofumigacja. Polega ona na wykorzystaniu naturalnych związków występujących głównie w roślinach z rodziny kapustowatych (Brassicaceae) w zwalczaniu szkodników i drobnoustrojów atakujących uprawy rolne. Ponadto korzystnie wpływają one na jakość gleby oraz wielkość plonu. Przedstawiono informacje o substancjach wykorzystywanych w biofumigacji, ich działaniu antybiologicznym oraz opisano próby praktycznego zastosowania tej metody.
Health risks related to common use of pesticides and artificial fertilizers raised the interest in alteranative methods of crop protection, among them biofumigation is becoming the most important. In this process natural compounds, mainly glucosinolates degradation products from Brassica species are used to combat pests and microorganisms attacking crops. Moreover, in the case of glucosinolate degradation products also beneficial influence on soil quality and yield efficiency can be expected. This article reviews the information on compounds used in biofumigation, their biocidal activity and describes a few trials of practical application of this method.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies