Tytuł pozycji:
Wpływ rodzaju lodów familijnych na zmiany ich cech podczas przechowywania
Przeprowadzono badania przechowalnicze lodów familijnych o smakach waniliowym i czekoladowym, wyprodukowanych przez dwóch producentów. Materiał badawczy przechowywano przez 360 dni w trzech różnych wariantach temperaturowych. Zamiany jakości oceniono na podstawie wykonywanej co 30 dni oceny organoleptycznej, oznaczania puszystości, kwasowości, zawartości suchej masy oraz topliwości. Za wyjątkiem puszystości stwierdzono różnice o istotnym znaczeniu pomiędzy badanymi cechami lodów familijnych poddanych badaniom, w zależności od ich producenta. Oceniane lody posiadały wysoki poziom jakości.
Ice storage studies of family-size ice cream of vanilla and chocolate flavors, produced by two manufacturers, were conducted. The research material was stored for 360 days in three different temperature variations. Conversion quality rated on the basis of performed every 30 days organoleptic assessment, determination of fluffiness, acidity, dry matter content and melting. With the exception of fluffiness differences were found between the importance of the investigated characteristics of family-size ice cream undergoing tests, according to their manufacturer. Rated ice cream had a high level of quality.