Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Żywność genetycznie zmodyfikowana. Cz. II.

Tytuł:
Żywność genetycznie zmodyfikowana. Cz. II.
Autorzy:
Twardowski, T.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
żywność genetycznie zmodyfikowana
ustawy o żywności
GM Food
food law
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W 2001 r. wprowadzono w życie dwie zasadnicze ustawy dla przemysłu spożywczego oraz biotechnologii: "o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia" (DzU z 22.06.2001, nr 63, poz. 634) oraz "o genetycznie zmodyfikowanych organizmach" (DzU z 25.07.01 r., nr 76, poz. 811). W artykule rozważano znaczenie tych ustaw dla dalszego rozwoju przemysłu spożywczego w kontekście nowoczesnej biotechnologii oraz odbioru społecznego. Cz. I artykułu nt. postępu, osiągnięć, sukcesów, a także obaw związanych z żywnością genetycznie modyfikowaną zamieściliśmy w nr. 9'01 P.S.
The legislation of food and genetically modified organisms was introduced in Poland this year (DzU z 22.06.2001, nr 63, poz. 634 and DzU z 25.07.01, nr 76, poz. 811, respectively). In this paper the role and perspectives of modern biotechnology in the context of public perception and the new legislation is discussed. Part I of this paper discussing progress, achievements, success and worries concerning genetically modified food was published in P.S. No.9 this year.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies