Tytuł pozycji:
Zapasy w przedsiębiorstwie rolniczym - konieczność czy zapobiegliwość
Wielkość i struktura zapasów produkcji rolniczej determinowane są przede wszystkim wewnętrznymi warunkami funkcjonowania danego gospodarstwa opartymi na naturalnym charakterze produkcji i z konieczności zachowania przyrodniczych cykli w roku. Artykuł jest odpowiedzią na pytanie: czy zapasy w przedsiębiorstwie rolniczym to konieczność czy zapobiegliwość? Na podstawie badań w 30 przedsiębiorstwach rolniczych określono wielkość i strukturę zapasów, potencjał magazynowy oraz je go wy korzystanie oraz przyczyny utrzymywania zapasów i możliwości ich obniżenia. Przedstawione wyniki badań jednoznacznie wskazują na konieczność posiadania przez przedsiębiorstwa rolnicze zapasów. Wynika to przede wszystkim ze specyfiki produkcji rolniczej, jej technologicznego charakteru a także konieczność zachowania ciągłości produkcji.
The volume and structure of farm production reserves are primarily determined by internal functioning conditions for a given farm based on natural production character, and result from the need to retain natural cycles in a year. This article is an answer to the following question: is keeping reserves in an agricultural enterprise anecessity or a foresight? The re se arch carried out among 30 agricultural enterprises provided grounds to determine the volume and structure of there serves, storage potential and its utilisation, and the reasons for keeping reserves and possibilities to reduce them. Presented research results unambiguously indicate the need for agricultural enterprises to keep reserves. This is first of all due to agricultural production specificity, its technological character, and the need to maintain production continuity.