Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kucie broni białej ze stali damasceńskiej

Tytuł:
Kucie broni białej ze stali damasceńskiej
Autorzy:
Celadyn, K.
Sińczak, J.
Bednarek, S.
Łukaszek-Sołek, A.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
stal damasceńska
bułat
dziwer
kucie
damascene steel
forging
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania jest przybliżenie czytelnikom zagadnień związanych z wytwarzaniem broni ze stali damasceńskiej, którą charakteryzuje ostra krawędź tnąca przy zachowaniu sprężystości głowni oraz reliefy z naprzemian ułożonych jasnych i ciemnych pasm na klindze. Na potrzeby dwóch prac dyplomowych oraz niniejszego opracowania, pan Krzysztof Panas – znany w Polsce wytwórca broni białej – wykuł nożyk wg technologii stosowanej do wytwarzania tzw. damastów. Ostrze nożyka poddano badaniom mikrostruktury i mikotwardości.
The main reason of this paper is to show matters regarding manufacture damascen weapons. This weapon can be characterized by the sharp cutting edge with the elasticity of blade and the pattern made from light and dark strip lying one on the other on the blade. For the use of two Master’s theses and as well for this paper, mister Krzysztof Panas (well known polish bladesmith) made small knife with the technology used for making damascene steel. The edge of the knife was used for microstructure and microhardness examination.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies