Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena jakości materiałów opakowaniowych żywności metodami analizy sensorycznej i instrumentalnej

Tytuł:
Ocena jakości materiałów opakowaniowych żywności metodami analizy sensorycznej i instrumentalnej
Autorzy:
Sarzyński, W.
Jaszczyński, J.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
opakowania żywności
folie z tworzyw sztucznych
migrujące składniki zapachowe
analiza chromatograficzna GC-MS
food packagings
plastic films
migrating odorants
GC/MS analysis
olfactometry
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rozwinięto zaproponowane wcześniej [1-3] ilościowe kryteria kwalifikacji sensorycznej tworzywowych opakowań żywności oparte na wyznaczaniu, wartości współczynnika X w odniesieniu do rzeczywistych folii opakowaniowych [równanie (1)]. Wartości X dotyczące występujących w opakowaniu substancji zapachowych można obliczyć zarówno na podstawie parametrów sensorycznych, jak i wyników analizy instrumentalnej. Parametrami wyznaczanymi są: sensoryczne rozcieńczenia graniczne w wodzie P",i badanej substancji oraz graniczne wartości wysycenia nią materiałów opakowaniowych żywności m,-,x odnoszące się do wartości krytycznych współczynnika X. Liniowe zależności między tymi wielkościami [równania (2)-(4)] pozwalają na łatwe wyznaczenie brakującego parametru na podstawie znajomości dwóch pozostałych; w przypadkach szczególnych wystarcza znajomość podstawowego parametru sensorycznego Pvoi. Sformułowane kryteria zweryfikowano doświadczalnie metodą instrumentalną GC/MS w trybie pracy SCAN i SIM w odniesieniu do stężeń subsensorycznych 8 rozpuszczalników występujących w nadrukach folii opakowaniowych i podejrzanych o działanie toksyczne (tabele 1-3).
Formerly proposed quantitative [1-3] criteria of sensory qualification of plastic packagings for food contact, based on determination of X factor value for real packaging films, have been developed. X values concerning odorants present in packagings can be estimated on the basis of sensory parameters as well as results of instrumental analysis. Parameters determined are: sensory dilution limit of the component investigated Pvol and packaging saturation limit mix, related to the critical values of factor X. Linear relationships between these values [eqns. (2)-(4)] permit straight forward estimation missing parameter provided two others are known, occasionally only Pvol-value is needed. Formulated criteria have been experimentally checked by instrumental analysis using GC/MS in SCAN and SIM modes. Eight solvents, common in food packaging overprints and suspected of latent toxicity were analyzed that way both in the sensory and subsensory ranges.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies