Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania warunków tarcia w zależności od temperatury i prędkości odkształcenia dla pary trącej stal ST4S- stal narzędziowa

Tytuł:
Badania warunków tarcia w zależności od temperatury i prędkości odkształcenia dla pary trącej stal ST4S- stal narzędziowa
Autorzy:
Gontarz, A.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
czynnik tarcia
wspułczynnik tarcia
metoda spęczania próbki walcowej
friction factor
friction coefficient
upsetting of cylindrical sample method
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań wpływu temperatury i prędkości odkształcenia na warunki tarcia dla pary trącej St4S - stal narzędziową. Badania prowadzono w zakresie temperatur 950'C-1150'C przy prędkościach odkształcenia wynoszących 6-12 s-1,30s-1, 60s-1. Zastosowano doświadczalno - teoretyczną metodę spęczania próbki walcowej pomiędzy płaskimi płytami. Analizę teoretyczną wyników doświadczalnych przeprowadzono wykorzystując metodę elementów skończonych, w której zaimplementowano zmodyfikowany model Columba i zmodyfikowany model tarcia stałego. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem temperatury wzrastają wartości współczynnika tarcia y i czynnika tarcia. Nie stwierdzono wpływu prędkości odkształcenia na badanie wielkości.
The research of the influance of temperature and strain rate on friction conditions between steel St4S and tool steel are presented in this paper. The investigation were carried out in the temperature range from 950'C to 1150'C and strain rate of 6-12s-1, 30s-1, 60s-1. The friction test using simple upsetting of cylindrical sample was used. The modified Columb model and modified shear friction model were applied. It wasaffirmed thad friction coeficient y and friction factor m increase with increasing temperature and there are not correlations between friction conditions and strain rate in the investigated range.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies