Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Struktura dyfuzyjnej warstwy chromowej a jej odporność korozyjna

Tytuł:
Struktura dyfuzyjnej warstwy chromowej a jej odporność korozyjna
Autorzy:
Kasprzycka, E.
Bogdański, B.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
warstwy dyfuzyjne
proces chromowania próżniowego
mikrostruktura warstw
skład fazowy
stężenie pierwiastków w warstwach
odporność korozyjna
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących dyfuzyjnych warstw wytwarzanych w procesie chromowania próżniowego na powierzchni stali o różnej zawartości węgla (0,08%C; 0,28%C,0,9% C). Określono mikrostrukturę warstw, ich skład fazowy oraz rozkłady stężenia pierwiastków w warstwach. Przeprowadzono badania odporności korozyjnej warstw w agresywnych środowiskach przemysłu spożywczego (10% NaCl, 5% NaOH, 2% kwas octowy). Do badań korozyjnych wybrano próbki z warstwami chromowanymi o różnej strukturze: dwufazowe warstwy (zawierające węglik i strefę roztworu stałego) otrzymywane na stali średnio-węglowej, jednofazowe warstwy węglikowe wytwarzane na wstępnie nawęglonej stali średnio-węglowej oraz na stali wysokowęglowej, oraz jednofazowe warstwy roztworowe otrzymywane na stali niskowęglowej. Uzyskane wyniki badań świadczą o wysokiej odporności na korozję jednofazowych warstw chromowanych o strukturze roztworowej, jak i również warstw węglikowych, w odróżnieniu od warstw dwufazowych złożonych z węglika chromu i strefy roztworowej.
Diffusion layers produced in vacuum chromizing process on carbon steel surface with different content of carbon (0.08%C, 0.28%C and 0.90%C) have been studied. The layers structure and their morphology have been investigated. Studies of the layers phase composition, Cr, C and Fe depth profiles in diffusion zone have been conducted. Corrosion resistance of carbide layers in aggressive media of food industry (10 % NaCl, 5% NaOH, 2% acetic acid) has been determined. For corrosion tests chromized layers of different structures have been used: two-phase layers (consisting of a carbide layer and a solution zone) produced on the medium-carbon steel, monophase carbide layers produced on the surface of preliminary carburized medium-carbon steel and high carbon steel surfaces, and monophase solution layers produced on low-carbon steel. It has been proved that the corrosion resistance of monophase carbide layers, as well as that of monophase solution layers, is higher than that of two-phase layers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies