Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ temperatury na właściwości mechaniczne sferoidalnego żeliwa austenitycznego o zawartości 20 % niklu

Tytuł:
Wpływ temperatury na właściwości mechaniczne sferoidalnego żeliwa austenitycznego o zawartości 20 % niklu
Autorzy:
Putyra, P.
Tabor, A.
Zarębski, K.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
żeliwo sferoidalne austenityczne
zawartość niklu
wytrzymałość na rozciąganie
wpływ temperatury na właściwości mechaniczne
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki statycznej próby rozciągania oraz z badań udarności austenitycznego żeliwa sferoidalnego o zawartości 20% niklu. Właściwości mechaniczne obejmujące: wytrzymałość na rozciąganie, umowną granice plastyczności, przewężenie, wydłużenie oraz udarność określono w szerokim zakresie temperatury od -196°C do 650°C. Dodatkowo zamieszczono fotografie struktury analizowanego materiału jak również fotografie przełomów ze statycznej próby rozciągania.
This work presents results of the tensile properties of the austenitic nodular cast iron with 20% of nickel. The investigation were carried out in extensive range of temperature (from -196°C to 650°C) and lead to determination of: tensile strength; proof strength; elongation; reduction of area and impact strength for examined iron cast. Furthermore in this paper were placed photos of the microstructures of examined cast iron and photos of fracture surface of specimens after impact and tensile tests.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies