Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Quantitative description of the "fish eyes" type hydrogen embrittlement in steels for power industry

Tytuł:
Quantitative description of the "fish eyes" type hydrogen embrittlement in steels for power industry
Autorzy:
Sozańska, M.
Sojka, J.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
rybie oko
przełomy stali
badania mechaniczne stali S500Q i A516GR70
badania fraktograficzne
nawodorowanie
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
"Fish eyes" are special defect, which can be observed on fracture surface, provoked by increased hydrogen content in steels. These defects represented more or less circular areas of quasiclivage fracture initiated on non-metallic inclusions (Fig. 2-7). The paper presents results of studies concerning the mechanical (Tab. 2) and fractographical (Fig. 8-13) investigations of S500Q and A516Gr.70 steels after hydrogen charging. The obtained results characterize basic conditions of the hydrogen embrittlement by "fish eyes" formation in fracture surface in steels.
"Rybie oczy" są specjalnym typem defektu obserwowanym na powierzchniach przełomów spowodowanym zwiększoną obecnością wodoru w stali. Defekt ten obserwowany jest w postaci mniej lub bardziej owalnych obszarów przełomu quasi-kruchego wokół wtrąceń niemetalicznych (rys. 2-7). W pracy przedstawiono wyniki badań mechanicznych (tab. 2) i fraktograficznych (rys. 8-13) dla stali S500Q i A516Gr.70 po nawodorowaniu. Otrzymane wyniki pozwoliły na określenie podstawowych warunków powstawania "rybich oczu" na powierzchniach przełomów stali.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies