Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza zdefektowania warstw tlenkowych na stali X10CrMoVNb9-1 długotrwale eksploatowanej w temperaturze 535°C

Tytuł:
Analiza zdefektowania warstw tlenkowych na stali X10CrMoVNb9-1 długotrwale eksploatowanej w temperaturze 535°C
Autorzy:
Gwoździk, M.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
stal P91
warstwy tlenkowe
mikroskopia świetlna
P91 steel
oxide layers
light microscopy
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki obserwacji mikrostruktury warstw tlenkowych powstałych na stali X10CrMoVNb9-1 eksploatowanej w temperaturze 535°C przez 70 000 godzin. Badania mikroskopowe warstwy tlenków przeprowadzono na przekroju przy powierzchni wewnętrznej ścianki rury za pomocą mikroskopu świetlnego GX41 firmy Olympus. Stwierdzono, że podczas długotrwałej eksploatacji stali X10CrMoVNb9-1 następuje degradacja warstwy tlenków przez powstawanie porów i szczelin, co z kolei prowadzi do łuszczenia oraz wykruszania tych warstw.
The paper presents results of observations of oxide layers microstructure, formed on X10CrMoVNb9-1 steel operated at the temperature of 535°C during 70,000 hours. The microscopic examinations of the oxides layer were performed on a cross-section close to the internal surface of tube wall using an Olympus GX41 light microscope. It has been found that during a long- -term operation of X10CrMoVNb9-1 steel the oxide layer is subject to degradation by the origination of pores and cracks, leading then to such layers spalling and chipping.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies