Tytuł pozycji:
Energetyczno-ekonomiczne aspekty procesu schładzania półtusz bydlęcych przy zastosowaniu elektrostymulacji wysokonapięciowej
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących energochłonności procesu schładzania mięsa bydlęcego. Wykonano bilans cieplny komory chłodniczej, na podstawie którego stwierdzono, te decydujący wpływ na koszty schładzania mięsa bydlęcego mają temperatura otoczenia komory chłodniczej oraz średnia temperatura półtusz, przy której rozpoczęto proces schładzania. Ich wartości zaletą z kolei od temperatury zewnętrznej, związanej z porą roku. Na podstawie uzyskanych wyników wskazano na możliwości obniżenia kosztów schładzania półtusz bydlęcych, a także zmniejszenia ubytków masy mięsa, wynikających z zastosowania w linii uboju bydła zabiegu elektrostymulacji i szybkich metod schładzania.
In this paper the reults of research work related to the energy consumption process of the beef meat chilling have been shown. According to the heat balance of the cold room the author has stated that the main factors wchich caused the costs of the beef meat chilling process were: the temperature of the cold room surrounding and the average temperature of beef half carcasses at which the chilling process was started. These values depend on the temperture of the season. According to the results obtained the possibility of cutting the costs of the beef half carcasses chilling proces and reducing of the meat ullages as a consequence of applying the electrostimulation process and fast chilling methods, have been found.