Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania procesu ekstruzji mieszanin zbożowych z udziałem grochu

Tytuł:
Badania procesu ekstruzji mieszanin zbożowych z udziałem grochu
Autorzy:
Rzedzicki, Z.
Sobota, A.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
ekstruzja
mieszanina zbożowa
extrusion-cooking process
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Technolgia ekstruzji stosowana jest od dawna do produkcji różnego typu wyrobów, z których największą popularnością cieszą się snaki. Szeroki asortyment tych produktów, zróżnicowany jest kształtem, smakiem, kolorem. Podstawowym surowcem do ich produkcji jest kaszka kukurydziana; surowiec ubogi w białko o niezbilansowanym składzie aminokwasowym. Przeanalizowano więc możliwość zastosowania do produkcji wyrobów typu snak grochu siewnego jako nośnika cennego białka, włókna spożywczego oraz wielu biologicznie aktywnych nieodżywczych składników żywności.
Extrusion-cooking technology has been used for food production for many years. The most popular are extruded snacks, which are in different colours, taste and shape. Corn semolina is the basic raw material used for extruded snack production. It has low content of protein, poor amino acid composition and very low content of dietary fibre. That is why the application of pea meal as a main carrier of valuable protein, dietary fibre and many biologically active food components has been investigated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies