Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metoda oceny gospodarki energetycznej w przemyśle spożywczym w warunkach niepewności danych

Tytuł:
Metoda oceny gospodarki energetycznej w przemyśle spożywczym w warunkach niepewności danych
Autorzy:
Skorek, J.
Szmolke, N.
Ulbrich, R.
Kalina, J.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
gospodarka energetyczna
przemysł spożywczy
food industry
energy consumption
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono możliwość zastosowania rachunku wyrównawczego do wyznaczenia zużycia nośników energii przypadającej na jednostkę danego produktu w sytuacji, gdy nie ma bezpośrednich danych pomiarowych o zużyciu tego nośnika, a istniejące informacje są obarczone błędami. Omówione zostały podstawowe założenia algorytmu obliczeniowego. Przedstawiono wyniki obliczeń i ich analizę na przykładzie zakładu spożywczego.
The possibility of applying least squares adjustment technique for estmating indices of energy comsumption is presented in the paper. The information about direct energy consumption is not available. Existing indirect data are not however exact and include errors. General assumptions of the numerical algorithm are shown. The results of energy consumption calculations on the example of food industry factory are presented and analysed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies