Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena występowania dioksyn w środowisku morskim

Tytuł:
Ocena występowania dioksyn w środowisku morskim
Autorzy:
Florek, A.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
dioksyny
właściwości fizykochemiczne
właściwości toksyczne
środowisko morskie
degradacja środowiska
dioxins
dioxin-like compounds
marine environment
toxicity
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dioxins are halogenated aromatic chemical compounds which have been the subject of much concern and debate over last years. A review of structures, chemical properties, sources, pollution and the occurrence in the marine environment is presented. Dioxins are two groups of tricyclic aromatic compounds polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs) and polychlorinated dibenzofurans (PCDFs) and also related aromatic compounds; like mono- and non-orto-polychlorinated biphenyls (PCBs) and polychlorinated naphthalenes (PCNs) (sometimes called "dioxin-like" compounds). Dioxins are formed in numerous sources like chemical, thermal, photochemical and enzymatic reactions, primarily in incineration and industrial processes. These very persistent halogenated aromatic compounds have been found throughout the world in practically all compartments of abiotic and biotic systems, including air, soil, water, fish, animals. A large number of these compounds have been observed to have toxicological effects at very low concentrations. PCDDs, PCDFs non-orto-PCBs have been found to have very similar biological and physicochemical properties. Consequently, sophisticated analytical methods should allow identifying and quantiffying multitude related compounds which are present in biological environmental matrix has been described. Nondestructive analytical method for suitable biological samples of marine environment. Many different compounds can be analyzed from the same sample using these methods, even if the amount of sample is limited.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies