Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena jakości wód jezior okolic Trzcianki poddanych presji antropogenicznej

Tytuł:
Ocena jakości wód jezior okolic Trzcianki poddanych presji antropogenicznej
Autorzy:
Siepak, M.
Kowalski, A.
Niedzielski, P.
Sobczyński, T.
Siepak, J.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
wody jezior
badania fizykochemiczne
jakość wód
presja antropogeniczna
samooczyszczanie
surface waters
pollution
physical indicators
chemical indicators
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań fizykochemicznych próbek wód jeziora Sarcz, Logo i Smolarskiego oraz przedyskutowano otrzymane rezultaty w stosunku do klasyfikacji wód powierzchniowych pod kątem klasy czystości oraz zmian w czasie pod wpływem działalności człowieka. Na podstawie wieloletniego monitoringu stwierdzono znaczną poprawę stanu czystości wód jezior okolic Trzcianki, co świadczy, że jeziora te po zlikwidowaniu źródeł zanieczyszczeń posiadają zdolność do samooczyszczania.
The paper reports results of the physical and chemical tests of water samples from the lakes Sarcz, Logo and Smolarskie. The results are discussed in the aspect of surface water purity classification and changes in this classification caused by anthropopressure. On the basis of long-lasting monitoring of the lakes' water quality a considerable improvement of the water purity has been observed, which means that after elimination of the sources of pollution, the lakes show a great ability of self-purification.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies