Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie metod geostatystycznych do analizy zmienności składu wody w systemach wodociągowych

Tytuł:
Zastosowanie metod geostatystycznych do analizy zmienności składu wody w systemach wodociągowych
Autorzy:
Łomotowski, J.
Skwarek, J.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
jakość wody
geostatystyka
kriging
sieć wodociągowa
water quality
geostatistics
water distribution system
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Jakość wody w sieci wodociągowej ulega bardzo często niekorzystnym zmianom. W pracy wykazano, że oparciu o wyniki badań składu wody wodociągowej można, stosując geostatystyczną metodę krigingu, sporządzać mapy zmienności wskaźników jakości wody na obszarze zasilanym przez dany system. Mapy krigingowe, pomimo pewnych ograniczeń metodycznych, mogą być wykorzystywane do oceny i przebiegu zjawisk fizyczno-chemicznych i biologicznych zachodzących w wodzie zgromadzonej w sieci wodociągowej.
It is a well-established fact that in a water distribution system water quality undergoes some undesired changes. Our study shows that monitoring the composition of the tap water and making use of the kriging method it is possible to plot maps visualizing the variability of water quality indexes in the area fed by a given water distribution system. In spite of some methodological drawbacks, the kriging maps can be of utility in assessing the phenomena that occur in water distribution system.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies