Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Some aspects of the glycerol Joule heating

Tytuł:
Some aspects of the glycerol Joule heating
Autorzy:
Maczka, T.
Nowak-Woźny, D.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
konduktywność
gliceryna
grzanie elektrodowe
energia aktywacji
conductivity
glycerol
Joule heating
activation energy
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It was measured the electrical conductivity changes of glycerol, during heating process. The heating was realised by high voltage field (Joule heating) in stationary heater, without the glycerol flow. The heater electrodes (plane and parallel) were oriented horizontally. The results of performed experiment are very promising (HV heating is effective for organic medium with low conductivity). It was suggested that two different activation energy values obtained (about 0.4 eV and 0.6 eV) are associated with the jumping of OH groups inside the hydrocarbon chains and from one chain to another.
Przedstawiono metodę grzania elektrodowego gliceryny w polu wysokiego napięcia o częstotliwości 50 Hz. Proces prowadzono w układzie stacjonarnym z płaskimi horyzontalnymi elektrodami. Wyniki wskazują na możliwość grzania cieczy organicznych o niskiej przewodności elektrycznej. Monitorowanie temperaturowych zmian konduktywności oraz wyznaczone na ich podstawie wartości energii aktywacji przewodnictwa, sugerują, że podczas grzania gliceryny występują dwa mechanizmy przewodnictwa związane z termiczną dysocjacja grup hydroksylowych OH (migracja w obrębie łańcucha węglowodorowego oraz "przeskoki" po łańcuchach).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies