Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Określanie parametru odporności na pękanie Kmat dla materiałów kruchych wg procedury SINTAP

Tytuł:
Określanie parametru odporności na pękanie Kmat dla materiałów kruchych wg procedury SINTAP
Autorzy:
Dzioba, I.
Graba, M.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
parametr odporności na pękanie Kmat
procedura SINTAP
SINTAP procedure
brittle materials
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy wykorzystano statystyczną procedurę maksymalnego prawdopodobieństwa (Maximum Likelihood Method) i koncepcję "Master Curve" dla określenia parametru odporności na pękanie Kmat i charakterystycznej temperatury To. W analizie wykorzystano wartości odporności na pękanie próbek ze stali 40H, badanych w temperaturach z zakresu od -70°C do -20°C. Wyznaczono temperaturę To, parametr Kmat oraz sporządzono krzywe "Master Curve" dla przypadku analizy zbiorów danych uzyskanych przy jednej temperaturze oraz przy różnych temperaturach.
The Maximum Likelihood Statistics Method (MML) and concept of the Master Curve was used for estimation of the fracture toughness parameter Kmat and transition temperature To. The analysis was carried out on the series of specimens made of 40H steel tested in different temperatures in the interval from -70°C to -20°C. The reference temperature To, fracture toughness parameter Kmat and Master Curve was determined for data collected at single temperature tests and for data collected at multi temperature tests.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies