Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza miary wrażliwości materiałów na nieproporcjonalność obciążenia na przykładzie proponowanego kryterium wytrzymałości zmęczeniowej

Tytuł:
Analiza miary wrażliwości materiałów na nieproporcjonalność obciążenia na przykładzie proponowanego kryterium wytrzymałości zmęczeniowej
Autorzy:
Skibicki, D.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
wrażliwość materiałów
nieproporcjonalność obciążenia
kryterium wytrzymałości zmęczeniowej
material sensitivity
fatigue strength
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono analizę poprawności zastosowania stałych materiałowych w proponowanym kryterium zmęczeniowym do oceny wrażliwości materiału na nieproporcjonalność obciążenia zmęczeniowego. Analiza dotyczy ilorazu granic zmęczenia Zso/Zgo i polega na ocenie korelacji przyjętej miary z danymi literaturowymi dotyczącymi wpływu nieproporcjonalności na wartości granic zmęczenia. Praca zawiera również porównanie z miarą wrażliwości materiałów na stopień nieproporcjonalności stosowaną w innych kryteriach zmęczeniowych.
The analysis of materials constants used in proposed criterion for evaluation of material sensitivity for non-proportional loading has been presented. The analysis refers to a ratio of fatigue limit in torsion to fatigue limit in bending and consists in evaluation of correlation between accepted measure and experimental results. The paper also contains comparison with sensitivity measures used in other fatigue criteria.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies