Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sensor systems with optical channel of information transferring

Tytuł:
Sensor systems with optical channel of information transferring
Autorzy:
Hotra, Z.
Mykytyuk, Z.
Sushynskyy, O.
Hotra, O.
Yasynovska, O.
Kisała, P.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
czujnik optoelektroniczny
długość skoku helisy
falowód planarny
optoelectronic sensor
helical pitch length
planar waveguide
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper, the temperature characteristics of the helical pitch and the anisotropy of refractive index in cholesteric liquid crystals (CLC) as well as the characteristics: the helical pitch in CLC layers versus the concentrations of vaporous acetone, ethanol and ammonia, are presented. The possibilities of designing devices based on optical properties of liquid crystal planar structures are discussed and an optic planar waveguide, a splitter and an amplifier for a sensor system with optical channel for environment monitoring are proposed.
W artykule zaprezentowano i omówiono charakterystyki przedstawiające zależność długości skoku helisy w cholesterycznych ciekłych kryształach (CLC) oraz anizotropii współczynnika załamania CLC od temperatury, a także zależność długości skoku helisy od stężeń par acetonu, etanolu i amoniaku, pod kątem wykorzystania tych właściwości w sensorowych systemach monitoringu środowiska. Opisano również strukturę światłowodu planarnego, splittera i wzmacniacza optycznego opartą o właściwości warstw ciekłokrystalicznych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies