Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kryteria doboru składników mieszanin cieczy izolacyjnych do badań elektryzacji statycznej

Tytuł:
Kryteria doboru składników mieszanin cieczy izolacyjnych do badań elektryzacji statycznej
Autorzy:
Zdanowski, M.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
elektryzacja cieczy
węglowodór czysty
electrification of liquids
pure hydrocarbons
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono kryteria doboru składników prostych mieszanin cieczy izolacyjnych przeznaczonych do badań elektryzacji statycznej. Stosując model elektryzacji Abediana-Sonina, określono ilościowy wpływ różnych parametrów na procentową zmianę prądu elektryzacji. Na podstawie analizy modelu dobrano dwa proste węglowodory: toluen i heksan. Słuszność zaproponowanego wnioskowania potwierdzona została eksperymentalnie w badaniach ECT mieszanin sporządzonych na bazie tych węglowodorów prowadzonych w układzie wirującej tarczy.
The paper presents the criteria of selecting ingredients of simple insulation liquid mixtures for research on static electrification. Using the Abedian-Sonin electrification model, the quantitative influence of various parameters on the percentage change of the electrification current was determined. Based on the analysis of the model, two simple hydrocarbons - toluene and hexane - were selected. The rightness of the inference suggested was confirmed experimentally in ECT tests of the mixtures prepared based on these hydrocarbons, carried out in the spinning disc system.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies