Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kształtowanie struktury wewnętrznej kryształów halogenków srebra w produkcji emulsji fotograficznych

Tytuł:
Kształtowanie struktury wewnętrznej kryształów halogenków srebra w produkcji emulsji fotograficznych
Autorzy:
Jabłonka, S.
Mora, Cz.
Nowak, P.
Zaleski, A.
Data publikacji:
1998
Słowa kluczowe:
kryształ
halogenki srebra
emulsja fotograficzna
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kryształy niektórych halogenków srebra są najczulszymi, znanymi w przyrodzie sensorami światła, co od 150 lat wykorzystywane jest do zapisu obrazów optycznych w procesie fotograficznym. Skomplikowany przebieg zjawisk zachodzących w naświetlonych kryształach AgHal prowadzi do powstawania w nich tzw. obrazu utajonego (ang. latent image), umożliwiającego w procesie wywoływania redukcję całego kryształu, w którym obraz został utworzony. Efektywność przemiany zaabsorbowanej przez kryształy AGHal energii świetlnej zależy w znacznym stopniu od ich struktury wewnętrznej. W pracy przedstawiono wyniki badań nad otrzymywaniem warstwowych kryształów bromo jodku srebra typu rdzeń-otoczka (ang. coreshell), w których wewnątrz utworzono gradient stężenia jodku w bromku srebra, co stwarza lepsze warunki zapobiegania rekombinacji par fotoelektron-dziura pozytywna, obniżającej czułość kwantową kryształów halogenków srebra w warstwach fotograficznych. Stwierdzono eksperymentalnie, że kryształy warstwowe mają lepsze właściwości sensytometryczne w porównaniu z kryształami o homogennym rozkładzie halogenków.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies