Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie równania całkowego Fredholma pierwszego rodzaju do określenia przypuszczalnego rozkładu obciążenia wzdłuż linii styku w przekładniach ślimakowych

Tytuł:
Zastosowanie równania całkowego Fredholma pierwszego rodzaju do określenia przypuszczalnego rozkładu obciążenia wzdłuż linii styku w przekładniach ślimakowych
Autorzy:
Marciniak, T.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
przekładnia ślimakowa
obciążenie
trwałość
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dominującymi postaciami zużycia przekładni ślimakowej są zużycie ścierne i zmęczeniowe zębów ślimacznicy. Z wielu czynników wpływających na te procesy decydujące znaczenie mają wielkość i rozkład obciążenia na powierzchni zęba ślimacznicy. W artykule przedstawiono metodę analityczno-doświadczalną, opartą na równaniu całkowym Fredholma pierwszego rodzaju, służącą do wyznaczenia tych wielkości. Obliczenia dotyczyły zazębienia przekładni ewolwentowej i przekładni o zarysie kołowo-wklęsłym (typu CAVEX).
Abrasive wear and fatigue wear are the dominant forms of worm transmission wear. Among many factors affecting these processes, magnitude and distribution of loading of worm wheel teeth irfaces are the dominant ones. The analytical and experimental methods applied to solve the roblem are presented in the paper. The method is based on the Fredholms integral equation of ie first kind. Calculations were carried out for the involute and Cavex type tooth profiles.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies