Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nonpolar stationary phases for HPLC -- recent achievements

Tytuł:
Nonpolar stationary phases for HPLC -- recent achievements
Autorzy:
Nawrocki, J.
Dąbrowska, A.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
krzemionka
modyfikacja
fazy chemicznie związane
rozdzielanie
chromatografia cieczowa wysokosprawna
silica
modification
chemically bonded phases
separation
HPLC
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Silica is the most widely used material in chromatography. Silica supports are commercially available with a large variety of particle size, shape, specific area and pore diameter. The silica surface chemistry is relatively well understood and moreover the surface can be easily modified. Large variety of modified silica packings is also available on the market. There are however several problems with the separation of basic compounds, limited pH stability and the irreproducibility of chemical modification for the same phases. This paper presents recent developments in modification of silica with chemically bonded phases, taking into consideration their advantages as well as disadvantages.
Krzemionka jest obecnie najczęściej stosowanym materiałem w chromatografii. Na rynku dostępne są złoża o zróżnicowanym rozmiarze i kształcie ziaren, powierzchni właściwej i średnicy porów. Powierzchnia krzemionki jest dość dobrze poznana a jej niewątpliwą zaletą jest możliwość łatwej modyfikacji. Przy stosowaniu wypełnień z modyfikowanej krzemionki mogą jednak wystąpić problemy z rozdzielaniem związków o charakterze zasadowym, utrzymaniem stabilności krzemionki w zależności od pH badanej próbki, wreszcie z uzyskaniem dobrej powtarzalności procesu chemicznej modyfikacji w celu uzyskiwania złóż o porównywalnych właściwościach. W niniejszym artykule przedstawiono ostatnie osiągnięcia w dziedzinie faz chemicznie związanych, z uwzględnieniem zarówno ich zalet jak i wad.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies