Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie stopnia zmieszania w krystalizatorze zbiornikowym o działaniu ciągłym

Tytuł:
Badanie stopnia zmieszania w krystalizatorze zbiornikowym o działaniu ciągłym
Autorzy:
Machej, K.
Piotrowski, K.
Słuszniak, K.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
stopień zmieszania
zmieszanie idealne
krystalizator
degree of mixing
perfect mixing
crystallizer
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zaproponowano metodę pomiarową, pozwalającą w prosty i wystarczająco dokładny sposób określić wielkość odchylenia stopnia zmieszania w układzie od stanu zmieszania idealnego, odpowiadającego aparatowi MSMPR. Wykorzystując przedstawioną metodę określono następnie wpływ wybranych warunków mieszania (tj. typu mieszadła, liczby jego obrotów, położenia mieszadła względem dna) na stopień zmieszania roztworu lub zawiesiny wewnątrz krystalizatora.
A measurement method enabling one to determine in a simple and sufficiently precise way a deviation of the actual degree of mixing from the ideal one, corresponding to MSMPR conditions, was proposed. Taking advantage of this method, an influence of selected mixing conditions (i.e. type of a stirrer, rotational speed and a position with regard to the bottom) on the degree of mixing of solution or suspension inside a crystallizer was determined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies