Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania kinetyki wzrostu kryształów w trójfazowym złożu fontannowym

Tytuł:
Badania kinetyki wzrostu kryształów w trójfazowym złożu fontannowym
Autorzy:
Sobczak, E.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
kryształy sacharozy
kryształy chlorku sodu
złoże fontannowe
szybkość wzrostu kryształów
sucrose crystals
sodium chloride crystals
fountain bed
crystal growth rate
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przebadano kinetykę wzrostu kryształów sacharozy o granulacji 2,5-3 mm oraz chlorku sodowego o granulacji 0,5-7 mm w trójfazowym układzie: roztwór przesycony - kryształy - powietrze w zakresie temperatur 10-78°C. Opracowano zależności standaryzowanej szybkości wzrostu kryształów R = (m - mo, /moł od prężności pary wodnej nad czystą wodą Pow - w temperaturze procesu w postaci 1/R = A + B (1/Pow)), które dla obu substancji dają zbliżone wartości szybkości wzrostu w tym samym zakresie prężności.
The growth kinetic of sucrose crystals (2.5-=-3 mm) and sodium chloride crystals (0.5-7 mm) in a three-phase system: supersaturated solution -crystals - air in the temperature range of 10-i-78°C was tested. Dependencies of the standardized crystal growth rate R = (m-mo)/moł as a function of water vapour pressure over pure water Pow- at process temperature in the form of 1/R = A + B(1)IPow) were elaborated. The calculated values of the growth rate according to the dependencies presented were similar for both substances in the same vapour pressure range.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies