Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ jakości koksu na techniczne i ekonomiczne wskaźniki produkcji surówki żelaza w Hucie im. T. Sendzimira S.A.

Tytuł:
Wpływ jakości koksu na techniczne i ekonomiczne wskaźniki produkcji surówki żelaza w Hucie im. T. Sendzimira S.A.
Autorzy:
Kurdziel, K.
Kosewska, M.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
koks wielkopiecowy
wielki piec
surówka żelaza
blast furnace coke
pig iron
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W Hucie im. T. Sendzimira S.A. podjęto próbę ustalenia składu mieszanki wsadowej, gwarantującej uzyskanie koksu o właściwościach korzystnych dla pracy wielkiego pieca oraz opłacalnej z punktu widzenia ekonomiki obu procesów. Do obliczania efektów ekonomicznych wytypowano trzy okresy pracy wielkiego pieca WP-5, w których zasilany był on koksem znacznie różniącym się parametrami jakościowymi. Przeprowadzone oszacowania wykazały, że koszty produkcji surówki we wszystkich analizowanych okresach pracy wielkiego pieca były porównywalne. W okresie stosowania w wielkim piecu koksu o wyższej i stabilnej jakości, odnotowano: obniżenie wskaźnika zużycia koksu, wzrost wydajności wielkiego pieca, znaczną poprawę stabilności cieplnej wielkiego pieca, stabilizację temperatury surówki w czasie spustu, efektem czego był wzrost średniej temperatury surówki dostarczonej do konwertorów. Praca wielkiego pieca WP-5 na koksie wysokiej jakości korzystnie wpłynęła również na wskaźnik zużycia płynnej surówki w stalowni.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies