Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania struktury geometrycznej powierzchni próbek materiałów ciernych

Tytuł:
Badania struktury geometrycznej powierzchni próbek materiałów ciernych
Autorzy:
Tomaszek, S.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
materiał cierny
chropowatość
tarcie
zużycie
friction materials
roughness
friction
wear
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Charakter i przebieg współpracy elementów maszyn i urządzeń w bardzo dużym stopniu zależy od stanu współpracujących ze sobą powierzchni. Oprócz właściwości mechanicznych duże znaczenie ma struktura geometryczna powierzchni (SGP) współpracujących elementów - chropowatość, falistość, błędy kształtu, wady. W decydujący sposób wpływa na warunki kontaktu współpracujących ze sobą elementów. Na etapie wytwarzania informacja o pożądanym stanie powierzchni umożliwia wprowadzenie zabiegów technologicznych kształtujących parametry SGP. W warunkach eksploatacji zaś stanowi źródło informacji o przebiegu procesów zużycia i warunkach współpracy stykających się elementów. Głównym celem badania stanu powierzchni materiałów ciernych jest próba znalezienia związków pomiędzy stanem powierzchni i właściwościami użytkowymi materiału takimi jak zużycie i właściwości cierne.
The description of experimental measuring results of geometrical structure parameters of the test bars surfaces made of the selected friction materials are presented in the paper. This results have been a base for the formulation of the conditions of measuring.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies