Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of mathematical physicochemical modelling in two-component complexometric titration of microgram amounts of Ca and Mg

Tytuł:
Application of mathematical physicochemical modelling in two-component complexometric titration of microgram amounts of Ca and Mg
Autorzy:
Kochana, J.
Parczewski, A.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
model matematyczny
miareczkowanie
wapń
magnez
spektrofotometria
mathematical model
titration
calcium
magnesium
spectrophotometry
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A mathematical physicochemical model of spectrophotometric complexometric two-component titration has been applied in the determination of microgram amounts of Ca and Mg in solutions. An excess of cal-magite, a metallochromic indicator, has been applied, and EDTA has been used as the titrant. The shape of the titration curve is a result of the following relations between the conditional stability constants of the complexes, and between the effective absorption coefficients of coloured solution components : K(Ca-Calm)< K( Mg-Calm)
Do oznaczania mikrogramowych ilości Ca i Mg w roztworze wykorzystano matematyczny model fizykochemiczny procesu spektrofotometrycznego kompleksometrycznego miareczkowania dwuskładnikowego. Miareczkowania roztworem EDTA przeprowadzano w obecności nadmiaru metalowskaźnika — kalmagitu przy długości fali Gamma = 680 nm. Relacje pomiędzy współczynnikami absorpcji barwnych składników roztworu, Epsilon (Ca-Calm)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies