Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modified analytical method for hydroxyl radicals using spin trapping and ion exclusion chromatography

Ion exclusion chromatography (IEC) is the predestinated chromatographic technique for weak acids separation and analysis. Preliminary results are presented concerning the application of IEC to the determination of hydroxyl free radicals with the use of hydroxybenzoate spin trapping. Products of the reaction, dihydroxycarboxylic acids, are retained due to the mixed ion exclusion and PI-electron interaction retention mechanism. The method was applied to the determination of hydroxyl radical trapping potential of some organic solvents, phenylacetates, and biogenic polyamines. The later were found to scavenge efficiently hydroxyl radicals, which property may contribute to their cyto- and neuroprotective properties.
Chromatografia wykluczaniajonowego jest dogodną techniką do rozdzielania i oznaczania słabych kwasów. Wstępne wyniki badań wykazały przydatność tej techniki do oznaczania wolnych rodników hydroksylowych po ich pulapkowaniu spinowym hydroksybenzoesami. Mechanizm retencji produktów reakcji, kwasów dihydroksykarboksylowych, jest mieszany, jonowo-wykluczający i związany z Pi-elektronowym oddziaływaniem pierścieni aromatycznych z żywicą. Opracowaną metodę zastosowano do oznaczania potencjału antyoksy-dacyjnego niektórych rozpuszczalników organicznych i poliamin biogennych. Okazało się, że poliaminy są efektywnymi zmiataczami rodników hydroksylowych co może tłumaczyć ich cyto- i neuroprotekcyjne właściwości.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies