Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determination of vanadium content in wine by GF AAS

Tytuł:
Determination of vanadium content in wine by GF AAS
Autorzy:
Wierzbicki, T.
Pyrzyńska, K.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
wanad
wino
spektrometria atomowa absorpcyjna
piec grafitowy
vanadium
wine analysis
atomic absorption spectrometry
graphite furnace
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A procedure for the direct determination of vanadium in wine samples by graphite furnace atomic absorption spectrometry is presented. Possible matrix interferences from other organic and inorganic components of wine were investigated. The results obtained by the proposed direct method were validated by comparison with the standard addition method and measurements of decomposed wine samples.
Przedstawiono możliwość bezpośredniego oznaczania zawartości wanadu w próbkach win metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej z atomizacjąw piecu grafitowym. Sprawdzono wpływ obecności organicznych składników matrycy, jak etanol, glukoza i kwas szczawiowy oraz szeregu jonów metali, występujących zarówno na poziomie makro, jak i w ilościach śladowych. Uzyskane wyniki porównano z metodą dodatku wzorca oraz analizą próbek win po ich mineralizacji z użyciem promieniowania ultrafioletowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies