Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The obtaining and properties of products of the transesterification of rape-seed oil as components of lubricating oils

Tytuł:
The obtaining and properties of products of the transesterification of rape-seed oil as components of lubricating oils
Autorzy:
Fiszer, S.
Szałajko, U.
Bieg, T.
Klomfas, J.
Niemiec, P.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
olej roślinny
transestryfikacja
olej estrowy
stabilność oksydacyjna
własności smarne
dodatki uszlachetniające
vegetable oil
transesterification
semi-synthetic ester oils
oxidation stability
lubricating properties
additives
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies on the obtaining of products of the transesterification of rape-seed oil and their utilization as components of mixtures of semisynthetic oils and mineral oil are presented. The first stage was the methanolysis of rape-seed oil in the presence of alkaline catalysts (K2CO3, CH3ONa, NaOH). The obtained methyl esters were subjected to transesterification with higher alcohols - trimethylolpropane (TMP), 2-ethylhexanol (2-Eth) and triethyleneglycol (TEG). The obtained esters were used to prepare semisynthetic oils, being compositions of esters and mineral oil (hydrorafinate of the vacuum distillate of crude oil). The ester content amounted to 25 and 50%. Besides the fundamental properties like viscosity, facilitating the classification of the obtained blends, also the lubricity and resistance to oxidation have been tested. The viscosity-temperature dependence of semisynthetic oils was analyzed in order to determine the interactivity of a viscosity - depressant agent and esters.
W artykule przedstawiono metody otrzymywania produktów transestryfikacji oleju rzepakowego i sposoby ich wykorzystania jako komponentów półsyntetycznych olejów smarowych z olejem mineralnym. Transestryfikację oleju rzepakowego prowadzono dwustopniowo. W pierwszym etapie olej rzepakowy poddawano metanolizie w obecności katalizatorów alkalicznych a następnie uzyskane estry metylowe kwasów oleju rzepakowego (EMKOR) poddawano transestryfikacji z alkoholem 2-etyloheksylowym (2-Eth) i poliolami (trimetylolopropanem TMP oraz trietylenoglikolem TEG). Produkty transestryfikacji , w ilości 25 i 50 % mas. komponowano z olejem mineralnym. Dla uzyskanych kompozycji oznaczano , podstawowe własności fizykochemiczne, jak również własności smarne oraz stabilność oksydacyjną. Przedstawiono ponadto wyniki badań współdziałania depresatorów z półsyntetycznymi bazami olejowymi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies