Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A comparison of electrothermal atomic absorption spectrometry and inductively coupled plasma mass spectrometry for the determination of selenium in garlic

Tytuł:
A comparison of electrothermal atomic absorption spectrometry and inductively coupled plasma mass spectrometry for the determination of selenium in garlic
Autorzy:
Wysocka, I. A.
Bulska, E.
Wróbel, K.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
selen
spektrometria atomowa absorpcyjna elektrotermiczna
wzbudzenie elektrotermiczne
czosnek
selenium
electrothermal atomic absorption spectrometry
inductively coupled plasma
mass spectrometry
garlic
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Electrothermal atomic absorption spectrometry (ET AAS) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP MS) have been used for the determination of the total concentration of selenium in garlic after microwave digestion. Studied garlic samples originated from two different geographical regions differing in respect of selenium content in soil: from Eastern Poland, where the soil is poor in selenium, and from Irapuato in Mexico, where the soil is rich in selenium. For both techniques used, the quantification was accomplished by the external standard addition and the regression coefficients were above 0.999. Spectral interferences were controlled using a background correction of Zeeman's effect and applying rhodium as a chemical modifier. For ICP MS measurements the level of selenium isotopes 78 and 82 were monitored, and 10 ug (-1) rhodium solution was used for internal standardization. Under the optimum experimental conditions, the obtained detection limits were 0.6 ug L(-1) for ET AAS and 0.05 ug (-1) for ICP MS. For both methods the precision of the procedure was in the range of 3-7%. The results obtained from both methods are in a good agreement, which confirms the accuracy of the analysis. The contents of selenium in garlic grown in two geographical regions were significantly different.
Atomową spektrometrię absorpcyjną ze wzbudzeniem elektrotermicznym (ET A AS) i spektrometrią mas z plazmą sprzężoną indukcyjnie (ICP MS) zastosowano do oznaczenia całkowitej zawartości selenu w próbkach czosnku w roztworach po mineralizacji w zamkniętym systemie mikrofalowym. Badane próbki czosnku pochodziły z dwóch regionów geograficznych różniących się zawartością selenu w glebie: ze Wschodniej Polski, gdzie gleba jest uboga w selen i z Irapuato w Meksyku, gdzie gleba jest bogata w selen. Ilościowe oznaczenia przeprowadzono metodą dodatku wzorca. Uzyskane współczynniki korelacji, dla obu metod, były powyżej 0.999. W pomiarach ET AAS interferencje spektralne eliminowano za pomocą korekcji tła z wykorzystaniem efektu Zeemana i użyciem modyfikatora rodowego. W pomiarach ICP MS monitorowano izotopy selenu 78 i 82. Dodatkowo zastosowano roztwór rodu o stężeniu l 0 ug L(-1) jako wzorzec wewnętrzny. W optymalnych warunkach uzyskano następujące granice wykrywalności: 0.6 ug L(-1) dla ET AAS i 0.05 ug L(-1) dla ICP MS. Precyzja procedury analitycznej zawierała się w przedziale od 3 do 7%. W przypadku obu metod otrzymano zgodne wyniki. Zawartości selenu w czosnkach pochodzących z dwóch regionów geograficznych różniły się znacznie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies