Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stabilność oksydacyjna produktów modyfikacji chemicznej olejów roślinnych

W artykule przedstawiono wpływ procesu epoksydacji i transestryfikacji olejów roślinnych (alkoholem izooktylowym i trimetylolopropanem) na ich stabilność oksydacyjną oraz stabilność oksydacyjną wybranych kompozycji półsyntetycznych. Stwierdzono, że pomimo wysokiej, porównywalnej z olejami mineralnymi, stabilności oksydacyjnej produktów epoksydacji olejów roślinnych, kompozycje półsyntetyczne z ich udziałem wymagają dalszego uszlachetniania przy pomocy inhibitorów utleniania.
The influence of the epoxidation and transesterification (with trimethy-lolpropane and 2-ethylhexanol) of vegetable oils on their oxidative stability is studied. There has been investigated also the oxidative stability of some semi-synthetic base oils consisting obtained products and mineral oil. It has been stated that oxidative stability of the semi-synthetic oils need to be further improved with antioxidants despite of high oxidative stability of epoxidized components.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies