Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Single drop microextraction of esters : comparison of headspace and direct extractions

Tytuł:
Single drop microextraction of esters : comparison of headspace and direct extractions
Autorzy:
Tankeviciute, A.
Bobnis, R.
Kazlauskas, R.
Vickackaite, V.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
mikroekstrakcja do kropli
ekstrakcja z fazy nadpowierzchniowej
ekstrakcja bezpośrednia
single drop microextraction
headspace microextraction
direct microextraction
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The applicability of headspace and direct microextractions to a single drop, in order to determine several esters, has been studied. A drop of p-cymene containing n-nonane as an internal standard was used for extraction. The analytes were extracted to the drop positioned at the tip of a microsyringe fixed directly above the extraction via!, so that the needle passed the septum and the needle tip appeared above (headspace microextraction) or below (direct microextraction) the surface of the solution. After the extraction was finished, the drop was retracted back into the needle and injected directly into the GC system. Experimental conditions, including sampling time, sampling temperature, stirring rate and ionic strength of the solution were optimised in respect to the extraction efficiency. The proposed method was applied to the analysis of white wine.
Zbadano przydatność mikroekstrakcji do pojedynczej kropli zanurzonej w próbce oraz z fazy nadpowierzchniowej do oznaczania estrów. Do ekstrakcji zastosowano kroplę p-cymenu zawierającą n-nonan jako wzorzec wewnętrzny. Anality ekstrahowano, po przekłuciu igłą gumowej membrany, do kropli znajdującej się nad powierzchnią roztworu lub pod po wierzchnią roztworu. Po zakończeniu ekstrakcji kroplę wciągano do igły i dozowano ją do chromatografu. Warunki doświadczenia, tj.: czas, temperaturę, szybkość mieszania i siłę jonową roztworu optymalizowano pod względem sprawności ekstrakcji. Proponowaną metodę zastosowano do analizy białego wina.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies