Tytuł pozycji:
Wpływ sposobu chłodzenia strefy skrawania na proces tworzenia i łamania wióra
W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu sposobu chłodzenia na kształt wióra, współczynnik zgrubienia wióra kh, kąt poślizgu φ i współczynnik tarcia na powierzchni natarcia μ. Ustalono wpływ parametrów obróbki i ilości podawanego czynnika chłodzącego. W wyniku badań ustalono warunki chłodzenia mgłą emulsyjną, dla których zarejestrowano mniejsze wartości współczynnika zgrubienia wióra kh i współczynnika tarcia na powierzchni natarcia φ, większe wartości kąta poślizgu φoraz kształt wióra ułatwiający odprowadzenie go ze strefy skrawania.
In the paper the results of researches of influence of a cutting zone cooling method on the chip shape, chip thickness ratio kh shear angle φ and coefficient of friction on the race face μ are described. The influence of cutting parameters and quantity of a cooling-lubricant medium is defined. The conditions of emulsion mist cooling are defined, when the minimum values of chip thickness ratio and coefficient of friction on a race face, large values of shear angle and also chip shape, assuring its foolproof chip disposal from cutting zone, are observed.