Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sposób wytwarzania nieautoklawizowanych betonów komórkowych modyfikowanych domieszkami polimerowymi

W odniesieniu do znanej technologii wytwarzania autoklawizowanych betonów komórkowych, omówiono (opracowaną przez Oddział Zamiejscowy Farb i Tworzyw w Gliwicach Instytutu Przetwórstwa Tworzyw Sztucznych „Metalchem” w Toruniu) technologię otrzymywania oraz właściwości przetwórcze i użytkowe nieautoklawizowanych betonów komórkowych. Przedstawiono także wyniki przeprowadzonych badań nad wpływem wybranych domieszek polimerowych na właściwości otrzymywanego nieautoklawizowanego betonu komórkowego, które miały poprawić jego właściwości w odniesieniu do autoklawizowanego betonu komórkowego. Omówiono praktyczne zalety nowej technologii, zwłaszcza z punktu widzenia ekonomicznego, będące dodatkowym argumentem za jej stosowaniem.
In reference to traditional technology of production of autoclaving cellular concrete, a new technology of non-autoclaving cellular concretes developed in the Paint and Plastics Department (in Gliwice) of the Institute for Plastics Processing “Metalchem” (from Toruń) as well as their processing and utility properties were presented. Moreover presented results of testing of the influence of selected polymer admixtures on the properties of obtained non-autoclaving cellular concrete proved better properties in comparison to autoclaving cellular concrete. Practical advantageous of new technology were also presented, mostly from the economical point of view.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies