Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sample preparation and HPLC determination of catechins in green tea

Tytuł:
Sample preparation and HPLC determination of catechins in green tea
Autorzy:
Blahova, E.
Lehotay, J.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
przygotowanie próbek
chromatografia cieczowa wysokosprawna
herbata
katechiny
polimery cząsteczkowo odwzorowane
sample preparation
HPLC
tea
catechins
moleculary imprinted polymers
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
HPLC separation method of main seven green tea catechins has been developed. Three HPLC columns of different lengths, particle sizes, and sorbent properties were tested for this purpose. Separation was performed applying gradient elution with a mobile phase containing formic acid (0.28%) and an organic modifier (acetonitrile or methanol). Basic chroma-tographic characteristics were evaluated for each column and mobile phase composition. Extraction of catechins was performed in two ways: applying either methanol or boiling water under classical brewing conditions. Yields of analytes were calculated for both extraction techniques. Solid-phase extraction with molecularly imprinted polymer towards (+)-catechin was used for the cleanup of methanolic extract of green tea. Very good selectivity and recovery (95%) were achieved for the template molecule.
Opracowano metodę rozdzielania siedmiu katechin herbaty zielonej za pomocą IIPLC. W tym celu zbadano 3 kolumny o różnej długości, wypełnione sorbentami o różnych właściwościach, w tym różniących się wielkością cząstek. Rozdzielanie prowadzono stosując elucje gradientową fazą ruchomą zawierającą kwas mrówkowy (0,28%) i modyfikator organiczny (acetonitryl lub metanol). Oceniono podstawowe charakterystyki chromatograficzne każdej kolumny i składu fazy ruchomej. Ekstrakcję katechin prowadzono dwoma sposobami - stosując wrzący metanol albo wodę w klasycznych warunkach zaparzania. Obliczano wydajność analitów dla obu technik ekstrakcji. Do oczyszczania metanolowego ekstraktu herbaty zielonej zastosowano ekstrakcję ciecz-cialo stałe z polimerem cząsteczkowo odwzo-rowanym względem (+)katechiny. Uzyskano bardzo dobra, selektywność i odzysk (95%) katechiny.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies