Tytuł pozycji:
Wpływ lepkości koncentratu na cechy pełnego proszku mlecznego
Lepkość koncentratu jest bardzo ważnym czynnikiem w produkcji mleka w proszku. W pracy badano wpływ pory roku na kształtowanie się lepkości koncentratu oraz wpływ lepkości na strukturę i cechy funkcjonalne pełnego proszku mlecznego. Stwierdzono, że lepkość koncentratu zależała głównie od stopnia zagęszczenia mleka i pory roku. Z kolei lepkość koncentratu miała istotny wpływ na zwilżalność wewnętrzną, rozpraszalność i wielkość cząstek pełnego proszku mlecznego.
The concentrate viscosity is a very important factor in the production of milk powder. In this work, an influence of a season of the year on the viscosity of the concentrate made from whole milk and an influence of the viscosity on the structure and functional properties of whole milk powder were examined. It was stated that the concentrate viscosity depended mainly on a degree of concentration and the season of the year. The concentrate viscosity significantly influenced inner wettability. dispersibi-lity and particle sizes of whole milk powder.