Tytuł pozycji:
Wpływ lepkości koncentratu na cechy odtłuszczonego proszku mlecznego
W pracy badano wpływ pory roku na kształtowanie się lepkości koncentratu z mleka odtłuszczonego oraz wpływ lepkości na cechy funkcjonalne odtłuszczonego proszku mlecznego. Stwierdzono istotne zmiany lepkości koncentratu w poszczególnych miesiącach roku. Wyższą lepkością charakteryzowały się koncentraty z okresu jesieni i zimy, a niższą z okresu wiosny i lata. Odtłuszczony proszek mleczny otrzymany z koncentratów o wyższej lepkości charakteryzował się lepszą zwilżalnością wewnętrzną i rozpraszalno-ściąoraz znacznym udziałem większych cząstek.
The influence of year's season on viscosity of the concentrate produced from skim milk and the influence of concentrate viscosity on physical properties of skim milk powder were examined. It was found that the concentrate viscosity depended mainly on a degree of concentration and year's season. The concentrate viscosity significantly influenced inner wettability, dispersibility and particle size of skim milk powder.