Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ okresu przechowywania zakiszanego ziarna kukurydzy w rękawach foliowych na przebieg procesu fermentacji alkoholowej

Tytuł:
Wpływ okresu przechowywania zakiszanego ziarna kukurydzy w rękawach foliowych na przebieg procesu fermentacji alkoholowej
Autorzy:
Kotarska, K.
Czupryński, B.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
zacier kukurydziany
bakterie kwasu mlekowego
zakiszanie ziarna
maize mash
lactic acid bacteria
grain ensilage
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono zalety stosowania procesu zakiszania ziarna kukurydzy przy użyciu biopreparatu, zawierającego dobrane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Proces kiszenia ziarna kukurydzy prowadzono w rękawach foliowych AG-BAG. Na podstawie badań stwierdzono, ze kiszone ziarno kukurydzy dla gorzel-nictwa jest pełnowartościowym surowcem, a proces kiszenia nie ma ujemnego wpływu na proces produkcji etanolu.
The advantages of maize grains ensilage by the use of biopre-paration containing the selected strains of lactic acid bacteria have been presented in the paper. The process of maize grain ensilage was conducted in the AG-BAG foil sleeves. As a result, it was found that the ensiled maize grain presented a raw material of full value for alcohol distilling and the ensilage process had no negative effect on production of ethanol.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies