Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of mobile phase composition on chiral discrimination of model compound obtained on chiralpak AD column : thermodynamic study

Tytuł:
Influence of mobile phase composition on chiral discrimination of model compound obtained on chiralpak AD column : thermodynamic study
Autorzy:
Kamieńska-Duda, A.
Baran, P. A.
Bielejewska, A.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
chromatografia cieczowa wysokosprawna
rozróżnienie chiralne
chiralpak AD
skład fazy ruchomej
parametry termodynamiczne
HPLC
chiral recognition
mobil phase composition
thermodynamical parameters
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper enantioseparation of 2.6-diamino-4,5,6,7-tetrahydrobenzothiazoIe (DATHBT) on a Chiralpak AD column has been studied. The effect of addition of triethyl- (TEA), diethyl- (DBA), n-butyl- (BA), and monoetanolo- (MEA) amines to ethanol-n-hexane and 2-propanol—n-hexane mobile phases has been investigated. The influence of temperature on retention, enantioselectivity and column efficiency for various compositions of a mobile phase has been investigated. For the studied compound the best selectivity and the highest separation factor (R,, = 6) were obtained for the mobile phase containing ethanol-n-hexane mixture with MEA as the additive. Apparent thermodynamic parameters were directly used to explain some aspects of chiral recognition. Physicochemical mechanism of separation depended on the type of alcohol but did not depend on the type of the amine that was used. These results suggest that different abilities of particular alcohols to solvate polar groups of polysaccharide have the main impact on retention and selectivity mechanisms.
Przedstawiono rozdzielanie enancjomerów 2,6-diamino-4,5,6,7-tetrahydrobenzotizolu (DATHBT) na kolumnie Chiralpak AD. Zbadano wpływ dodatku amin: trietylo-(TEA), dietylo-(DEA), n-butylo-(BA) i monoetanolo-(MEA) do faz ruchomych - etanol i n-heksan oraz 2-propanol i n-heksan - na rozróżnienie chiralne. Zbadano również wpływ temperatury na retencję, enancjoselektywność i sprawność kolumny przy różnym składzie fazy ruchomej. Dla badanego związku najlepsząselektywność i najwyższą rozdzielczość (Rs = 6) uzyskano w przypadku fazy ruchomej zawierającej mieszaninę etanolu i n-heksanu z dodatkiem MEA. Do wyjaśnienia niektórych aspektów rozpoznania chiralnego wykorzystano parametry termodynamiczne. Fizykochemiczny mechanizm rozdzielania zależał od użytego organicznego modyfikatora: 2-propanolu (IPA) lub etanolu (EtOH). Otrzymane wyniki wskazują, że fizykochemiczna istota mechanizmu rozdzielania dla danego alkoholu była podobna niezależnie od rodzaju aminy. Sugeruje to, że na mechanizm retencji i selektywność wpływa różna zdolność poszczególnych alkoholi do solwatacji grup polarnych fazy polisacharydu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies